V útvaroch mechanizovanej brigády v Prešove končí ZVS 27. októbra

15.10.2005 Prešov

Prešov 15. októbra (TASR) - Základná vojenská služba v útvaroch mechanizovanej brigády generála Rudolfa Viesta, ktorej veliteľstvo sídli v Prešove, sa končí ...
Prešov 15. októbra (TASR) - Základná vojenská služba v útvaroch mechanizovanej brigády generála Rudolfa Viesta, ktorej veliteľstvo sídli v Prešove, sa končí 27. októbra. Predchádzal tomu rozkaz veliteľa brigády Jána Salaganiča o zrušení funkcií vojakov povinnej služby k 30. júnu.

Počas uplynulých mesiacov došlo k viacerým reorganizačným zmenám, napríklad zrušili ženijný prápor v Michalovciach a reorganizovali ho na ženijnú rotu veliteľstva mechanizovanej brigády Prešov. V prešovskej posádke vytvorili palebnú batériu. Ku koncu roka sa zmena dotkne vojenského výcvikového priestoru v katastri Kamenice nad Cirochou v okrese Humenné. Nebude už patriť brigáde, ale Veliteľstvu síl výcviku a podpory Ozbrojených síl (OS) SR.
Podľa Salaganiča všetky zmeny majú prispieť k efektívnemu fungovaniu útvarov mechanizovanej brigády a k zlepšeniu výcviku. Vrcholom v minulom období bolo cvičenie s podriadenými útvarmi brigády vo výcvikovom priestore Lešť. Prispelo k zladenosti činnosti jednotlivých štábov v poľných podmienkach. A to aj pre potreby mierových misií.
Prešovská mechanizovaná brigáda je zodpovedná za misiu KFOR v Kosove. V ukončenom výcvikovom období v poradí siedmy kontingent ukončil svoju prípravu záverečným sústredením a bol dislokovaný na miesto určenia. Celému slovenskému kontingentu velí Ľuboš Balucha, bývalý náčelník štábu mechanizovanej brigády. Odborný výcvik ôsmej spoločnej česko-slovenskej jednotky KFOR sa skončí v tomto mesiaci.
V druhej misii nazvanej Althea je brigáda zodpovedná za prípravu a výstavbu jednotky na vykonávanie stráženia v priestore nasadenia v Bosne a Hercegovine. Velí jej strážna rota Armády Českej republiky v rámci síl EUFOR. Odborný výcvik prebieha takisto v tomto mesiaci.
Príslušníci mechanizovanej brigády sa podieľajú ešte na misiách Iracká sloboda, ISAF v Afganistane, UNFICYP na Cypre a UNDOF na Golanských výšinách.
Regrutačné strediská (RS) Prešov a Košice úzko spolupracujú s velením brigády na doplňovaní stavov celých OS SR. K 1. októbru RS Košice zo 423 žiadateľov o vojenskú službu prijalo 225, z toho 32 žien. RS Prešov k rovnakému dátumu prijalo 255, z toho 27 žien. Podaných žiadostí o službu v OS bolo 356. Počty prijatých v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2004 sú asi o 200 osôb nižšie, žiadateľov však vtedy bolo vyše dvojnásobne viac.
 

Vyberte región

mark